Na osnovu Rešenja Predsednika opštine Inđija br. 416-41/2024-II od 16.08.2024. godine i Odluke Nadzornog odbora Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija, broj 06-8/2024-2 od 21.08.2024. godine, a u skladu sa čl. 17.st. 3. st.4. st.5 i čl. 19. Odluke o građevinskom zemljištu u javnoj svojini opštine Inđija („Službeni list opštine Inđija“, br. 6/2015 i 21/19)

Javno preduzeće za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija raspisuje i objavljuje
JAVNI OGLAS ZA JAVNO NADMETANJE RADI OTUĐENJA NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI OPŠTINE INĐIJA

1. Predmet otuđenja: Katastarska parcela broj 6805 površine 9ha 93ara 32m2 upisane u list nepokretnosti broj 2292 k.o. Novi Slankamen, namenjene za sport i rekreaciju – izgradnju strelišta. Grafički prikaz parcele je sastavni deo ovog javnog oglasa.
2. Podaci iz planske dokumentacije o građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi definisani su Informacijom o lokaciji Opštinske uprave opštine Inđija Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine br. 35-2-122/2024-IV-02 od 28.03.2024. godine. godine, i to:
1) Lokacija: Uvidom u usvojeni planski dokument, Plan generalne regulacije naselja Novi Slankamen („Sl. list opštine Inđija“, br. 6/19), utvrđeno je da se predmetna parcela broj 6805 K.O. Novi Slankamen nalazi u granicama građevinskog područja naselja Novi Slankamen u zoni II – sport i rekreacija i naseljsko groblje.
2) Namena zemljišta: Prema Planu generalne regulacije naselja Novi Slankamen („Sl. list opštine Inđija“, br. 6/19) parcela 6805 K.O. Novi Slankamen namenjena je za SPORT i REKREACIJU.
NAPOMENA: Uvidom u Plan, odnosno grafički deo plana, na listu br. 4 – Planirano građevinsko područje sa pretežnom planiranom namenom površina i zaštićena nepokretna kulturna dobra na predmetnoj katastarskoj parceli utvrđeno je da je evidentirano strelište.
3) Vrsta i namena objekata:

PRAVILA GRAĐENJA ZONA III – SPORT I REKREACIJA

Opšta pravila građenja
U cilju obezbeđivanja realizacije Plana neophodno je odrediti urbanističke kriterijume i uslove za izgradnju i rekonstrukciju svih planiranih sadržaja Plana.
Opšta pravila građenja su:
> konstrukcija objekata mora biti prilagođena oscilacijama izazvanim zemljotresom jačine VII- VIII stepen seizmičkog intenziteta prema Evropskoj makroseizmičkoj skali;
> pri projektovanju i izgradnji neophodno je pridržavati se odredbi Zakona o zaštiti od požara („Spužbeni glasnik RS“, br. 111/09 i 20/15);
» Sprovoditi mere i uslove zaštite prirodnih i radom stvorenih vrednosgi životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine („Službeni glasnik RS“, br. 135/04’ 36/09, i 36/09-dr. zakon, 72/09 – dr.zakon, 43/11-US i 14/16/
» u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i sgarim osobama („Službeni glasnik RS“, broj 22/15), prilikom planiranja i projektovanja javnih saobraćajnih i pešačkih površina (trotoara, pešačkih sgaza i prelaza, parkinga, stajališta javnog prevoza, prilaza objektima i sl.) neophodno je obezbediti uslove za neometano kretanje dece, starih, hendikepiranih i invalidnih lica;
° projektovanje javnih saobraćajnih i pešačkih površina neophodno je vršiti u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, normativima i standardima iz ove oblasti;
» za potrebe parcelacije i preparcelacije izrađuje se projekat parcelacije i preparcelacije;
° ukoliko se u toku radova naiđe na prirodno dobro koje je geološko-paleontološkog ili minerološko-petrografskog porekpa (za koje se može pretpostaviti da ima svojstvo prirodnog spomenika), izvođač radova je dužan da o tome obavesti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i da preduzme sve mere kako se prirodno dobro ne bi oštetilo do dolaska ovlašćenog lica;
> Za sve eventualne radove na obuhvaćenim objektima i lokalitetima koji podležu merama zaštite na osnovu Zakona o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“, br. 36/09, 88/10, 91/10- ispravka i 14/16) obaveza je vlasnika-nosioca prava korišćenja da pribavi dozvolu nadležnog Zavoda za zaštitu prirode;
> Za sve što nije definisano ovim Planom primenjivaće se Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju („Službeni glasnik RS“, broj 22/15).

Sport i rekreacija
Ova pravila se primenjuju na postojeći kompleks namenjen sportu i rekreaciji, koji ima turistički potencijal – strelište, kao i na planirani kompleks bazena.
Pri izradi Urbanističkog projekta potrebno je pridržavati se pravila koja su propisana ovim Planom za uređenje sportsko-rekreativnih površina, kao i propisa koji konkretnu oblast definišu.
Za izgradnju ovih objekata potrebno je pridržavati se uslova propisanih Pravilnikom o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti („Službeni glasnik RS“, broj 63/13) i Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti („Službeni glasnik RS“, broj 42/17).
Veličina parcele mora biti dovoljna da primi sve planirane sadržaje osnovne namene, kao i prateće sadržaje, uz obezbeđenje dozvoljenog indeksa zauzetosti, pri čemu kompleks namenjen sportu i rekreaciji može biti na jednoj ili više parcela.
Postojeći kompleks je moguće rekonstruisati i izgraditi nove komplekse, sa mogućnošću izgradnje otvorenih, uređenih prostora, pogodnih za različite vrste sportskih aktivnosti, sa uređenim sanitarnim prostorijama, potrebnim pratećim prostorijama, uređenim površinama i sadržajima za najmlađe i sl. Uslovi za uređenje i izgradnju su:
> indeks zauzetosti parcele maks. 30% (ne uračunavaju se otvoreni sportski tereni);
> ozelenjene površine min. 40%.
Na jednoj parceli pod objektima i površinama sa čvrstom podlogom (manipulativnim površinama, platoima, pešačkim stazama, sportskim terenima, saletlama…) može biti najviše 60% površine, dok je obavezno da 40% površine parcele bude pod zelenilom.
Spratnost objekta je od P (prizemlje) do maksimalno P+1+Pk (prizemlje+sprat+potkrovlje). Dozvoljena je izgradnja podrumske, odnosno suterenske etaže ako ne postoje smetnje geotehničke i hidrotehničke prirode.
U okviru kompleksa obezbediti dovoljan broj parking mesta za očekivan broj posetilaca i zaposleno osoblje, potrebne servisne saobraćajnice, kao i prilaze vozilima specijalne namene. Osim objekata i terena namenjenih sportu i rekreaciji dozvoljena je izgradnja i ugostiteljsko-turističkih i poslovnih objekata.
U okviru postojećih i planiranih sportsko-rekreativnih površina zelene površine će činiti značajan procenat kompleksa. Kompleks ozeleniti parkovskim zelenilom u skladu sa prostornim mogućnostima, s tim da učešće zelenila bude minimalno 40%. Zelene površine u sportsko- rekreativnom kompleksu treba da budu raspoređene tako da stvore senku na južnim ekspozicijama. Na mestima okupljanja posetilaca, primeniti parkovska rešenja primenom dekorativnih vrsta.
Svi kompleksi namenjeni sportu i rekreaciji moraju biti odgovarajuće komunalno opremljeni.

Opšti uslovi i mere zaštite životne sredine i života i zdravlja ljudi
S obzirom da je analizom postojećeg stanja životne sredine u naselju uočen manji stepen degradacije prirodnih resursa, Planom su predviđene mere i aktivnosti u cilju sanacije postojećeg stanja i daljeg održivog razvoja naselja.
Zaštita voda od zagađenja će se obezbediti izgradnjom separatne kanalizacione mreže, prečišćavanjem otpadnih voda, odnosno zabranom ispuštanja zagađenih voda i svih štetnih materija u recipijente i preduzimanjem drugih odgovarajućih mera.
U pogledu odvođenja atmosferskih voda, neophodno je izvršiti rekonstrukciju postojećih glavnih kanala da bi se stvorili bolji uslovi za prihvatanje atmosferskih voda i snižavanje podzemnih voda.
Na području obuhvata Plana nema evidencije o postrojenjima koja podležu Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. Za postrojenja i aktivnosti koja mogu imati negativne uticaje na zdravlje ljudi, životnu sredinu ili materijalna dobra, navedenim Zakonom su definisane vrste aktivnosti i postrojenja,nadzor i druga pitanja od značaja za sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine, kao i uslovi i postupak izdavanja integrisane dozvole. Postrojenje u kojem se obavljaju aktivnosti u kojima je prisutna ili može biti prisutna opasna materija u jednakim ili većim količinama od propisanih (u daljem tekstu: seveso postrojenje), regulisana su Zakonom o zaštiti životne sredine i drugim podzakonskim aktima, kao tehnička jedinica unutar kompleksa gde se opasne materije proizvode, koriste, skladište ili se njima rukuje.

3. Podaci o stepenu komunalne opremljenosti:
Da bi nadležni organ izdao lokacijske uslove za parcele u obuhvatu Plana koje su predviđene za izgradnju, neophodno je da imaju direktan pristup javnoj saobraćajnoj površini, kao i mogućnost priključenja na vodovodnu i elektroenergetsku infrastrukturu.
Planom su definisani uslovi za priključenje građevinske parcele na naseljsku komunalnu infrastrukturu: javne saobraćajnice, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, elektroenergetsku mrežu, gasovodnu mrežu i elektronsku komunikacionu mrežu.
Pored toga, priključci na javnu komunalnu mrežu se obavezno izvode prema tehničkim uslovima i uz pribavljenu saglasnost preduzeća nadležnog za određenu komunalnu infrastrukturu.
Stepen komunalne opremljenosti građevinskog zemljišta, koji je potreban za izdavanje lokacijskih uslova, dat je po namenama u obuhvatu Plana, za koje se lokacijski uslovi izdaju direktnom primenom ovog Plana.

Uslovi priključenja na infrastrukturu
Priključenje objekta na saobraćajnu infrastrukturu – u skladu sa uslovima koje izdaje JP „Inđija put“ Inđija. Priključenje objekta na elektroenergetsku infrastrukturu – u ulici izvesti podzemnim ili nadzemnim priključnim vodom, sa javne niskonaponske mreže u ulici. Saglasnost za priključenje na javnu distributivnu mrežu zatražiti od EPS Distribucija, Elektroprivreda Srbije, Ogranak Elektrodistribucija Ruma. Priključenje objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu – u skladu sa uslovima koje izdaje JPK „Vodovod i kanalizacija“ Inđija. Priključenje objekta na gasovodnu mrežu – u skladu sa uslovima koje izdaje JP „Ingas“ Inđija.

Energetski zahtevi za nove i postojeće objekte
Pri projektovanju primenjivati odredbe Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada („Službeni glasnik RS“, br. 61/2011 od 19.8.2011.) kojim se bliže propisuju energetska svojstva i način izračunavanja toplotnih svojstava objekata visokogradnje, kao i energetski zahtevi za nove i postojeće objekte.

Promena namene poljoprivrednog zemljišta
Uvidom u Prostorni plan opštine Inđija koji je Skupština opštine Inđija donela 1985. godine („Sl. list opština Srema“, br. 15/85), utvrđeno je da se katastarska parcela 6805 K.O. Novi Slankamen nalazila u granicama građevinskog područja naselja Novi Slankamen, odnosno da je bila u građevinskom području pre 15.07.1992. godine.
U skladu sa članom 88. stav 6. Zakona o planiranju i izgradnji ako je promena namene, odnosno vrste zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko izvršena na osnovu zakona, planskog dokumenta ili odluke nadležnog organa do 15. jula 1992. godine, odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Spužbeni glasnik RS“, broj 49/92), ne plaća se naknada za promenu namene zemljišta. bez obzira što je kao način korišćenja tog zemljišta upisana njiva, livada, pašnjak i drugo.

4. Naziv i adresa organa kome se podnosi prijava za učešće na javnom nadmetanju:
Učesnik u javnom nadmetanju svoje učešće prijavljuje Komisiji, putem Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija, Ulica Vojvode Stepe br. 11/3, Inđija, najkasnije 3 dana pre početka javnog nadmetanja.
5. Dokumentacija koja se mora priložiti prilikom podnošenja prijave:
Prijava za učešće na javnom nadmetanju sadrži:
1) 3a fizička lica: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu stanovanja.
2) 3a preduzetnike i pravna lica: naziv, odnosno poslovno ime, poreski identifikacioni broj i sedište.
3) Uz prijavu se dostavlja: dokaz o uplaćenom depozitu, uredno ovlašćenje za zastupanje, fotokopija lične karte za fizička lica i rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar.
4) Učesnik u javnom nadmetanju u prijavi daje izjavu da prihvata sve uslove iz javnog
oglasa.
6. Promena namene zemljišta: Naknadu za izvršenu promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište platiće lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, pre izdavanja građevinske dozvole, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.
7. Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta: Plaća lice kome se otuđuje zemljište, a iznos istog će biti utvrđen rešenjem o građevinskoj dozvoli, u skladu sa odlukom koja reguliše doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.
8. Početni (najniži) iznos cene otuđenja građevinskog zemljišta: Početna cena za otuđenje utvrđena je u visini tržišne vrednosti 1m2 građevinskog zemljišta, na osnovu Zapisnika o proceni tržišne vrednosti nepokretnosti, koji je dostavljen od strane Ministarstva finansija Poreske uprave Filijala Inđija, pod brojem 212-464-08-0017/2024 od 22.03.2024. godine, i iznosi 300,00 dinara po m2 zemljišta, odnosno 29.799.600,00 dinara za ukupnu površinu parcele.
9. Depozit za učešće u postupku javnog nadmetanja: Depozit za učešće utvrđuje se u visini od 10% od početnog iznosa cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, i iznosi 2.979.960,00 dinara i uplaćuje se na tekući račun broj 325-9500600044764-06 sa pozivom na broj 6805.
10. Rok za povraćaj depozita: Učesnicima u javnom nadmetanju koji ne ponude najpovoljniju cenu za otuđenje građevinskog zemljišta, depozit za učešće će biti vraćen najkasnije u roku 5 dana od dana sprovedenog javnog nadmetanja.
11. Obaveštenje o gubitku prava na povraćaj depozita: Učesnik koji je ponudio najpovoljniju cenu, gubi pravo na povraćaj depozita, ukoliko ne zaključi Ugovor o otuđenju, u roku predviđenom Odlukom o građevinskom zemljištu u javnoj svojini opštine Inđija („Službeni list opštine Inđija“, br. 6/2015), odnosno u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke Predsednika opštine Inđija o otuđenju predmetnog zemljišta.

12. Obaveštenje o nevraćanju depozita: Licu koje se prijavilo za učešće na javnom nadmetanju, a nije pristupilo javnom nadmetanju, neće se vratiti depozit za učešće u javnom nadmetanju.
13. Obaveštenje do kog datuma i do koliko sati se mogu podnositi prijave: Prijave za učešće na javnom nadmetanju mogu se podnositi do 27.09.2024. godine do 15:00 časova.
14. Rok i način plaćanja cene otuđenja: Ukupna cena otuđenja može se platiti jednokratno, u roku od 15 dana od dana zaključenja Ugovora o otuđenju ili u u više jednakih mesečnih rata, pri čemu se o plaćanju do 12 meseci, investitor izjašnjava, dok o plaćanju preko 12 meseci, kao i odloženom plaćanju, odnosno grejs periodu, na zahtev investitora, odlučuje Opštinsko veće.
15. U slučaju plaćanja cene otuđenja jednokratno, kupac ima pravo na umanjenje cene za 10%. U slučaju plaćanja cene otuđenja na rate, kupac je dužan da prilikom zaključenja ugovora dostavi jedan od instrumenata obezbeđivanja plaćanja, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu u javnoj svojini opštine Inđija.
16. Rok za privođenje zemljišta nameni: Rok za privođenje zemljišta nameni je 3 godine od dana zaključenja Ugovora o otuđenju.
17. Obaveštenje o drugim troškovima: Lice koje je pribavilo u svojinu građevinsko zemljište snosi troškove potvrđivanja (solemnizacije) ugovora o otuđenju kod javnog beležnika, kao i druge eventualne troškove proistekle iz ugovora.
18. Sredstvo javnog informisanja u kojem se objavljuje javni oglas: Ovaj javni oglas se objavljuje u dnevnom listu „Dnevnik, na oglasnoj tabli Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija, na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Inđija i na zvaničnoj internet prezentacije opštine Inđija i Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija.
19. Mesto, vreme i datum održavanja javnog nadmetanja: Javno nadmetanje će se održati dana 30.09.2024. godine(četvrtak) u 10:00 časova u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija, u Inđiji (objekat ,,TQ CITY“). Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja su ispunjeni kad javnom nadmetanju pristupi najmanje jedan učesnik, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik, i smatraće se uspelim ako učesnik ponudi veću cenu od početnog ( najnižeg ) iznosa .
20. Postupak javnog nadmetanja i postupak zaključenja ugovora o otuđenju zemljišta sprovešće se u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu u javnoj svojini opštine Inđija. Zapisnik o sprovedenom postupku, sa dokumentacijom, dostavlja se Predsedniku opštine u roku od 8 dana od dana održavanja javnog nadmetanja. Odluku o otuđenju predmetnog zemljišta donosi Predsednik opštine Inđija, i ista se dostavlja svim učesnicima u postupku javnog nadmetanja. Ugovor o otuđenju predmetnog zemljišta, zaključuje se između lica kome se otuđuje zemljište i Predsednika opštine, odnosno lica opunomoćenog od strane Predsednika opštine, u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke o otuđenju. Ugovor o otuđenju zaključiće se po prethodno pribavljenom mišljenju Opštinskog pravobranilaštva. Ukoliko lice kome se građevinsko zemljište otuđuje, u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke o otuđenju, ne zaključi Ugovor o otuđenju, Predsednik opštine, na predlog Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija, donosi odluku kojom će poništiti Odluku o otuđenju predmetnog zemljišta. Ako lice koje je pribavilo građevinsko zemljište u svojinu ne izvrši ugovorenu obavezu plaćanja utvrđene cene građevinskog zemljišta, ugovor se jednostrano raskida i Javno preduzeće za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija pokreće postupak za poništaj Odluke o otuđenju. Učesnik javnog nadmetanja koji smatra da je građevinsko zemljište otuđeno, suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, br. 72/2009, 81/2009 – ispr., 64/2010 – odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – odluka US, 50/2013 – odluka US, 98/2013 – odluka US, 132/2014 i 145/2014), te da mu je na taj način povređeno pravo, može podneti nadležnom sudu tužbu za poništaj ugovora u roku od 8 dana od dana saznanja za zaključenje ugovora, a najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.
21. Dodatne informacije: Sva bliža obaveštenja i informacije u vezi ovog javnog oglasa mogu se dobiti u prostorijama Javnog preduzeća za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put“ Inđija J.P. Ul. Vojvode Stepe br. 11, treći sprat ili na telefon br. 022/215-00-15.

JAVNI OGLAS – Preuzmi

GRAFIČKI PRILOG – Preuzmi